Πρόγραμμα σπουδών

Στιγμιότυπο από εξετάσεις ανερχόμενων ηθοποιών της Δραματική Σχολή Αθηνών "Γ. Θεοδοσιάδης" στην κεντρική σκηνή στο θέατρο Βικτώρια

Τα μαθήματα είναι  εβδομαδιαία με ώρες μαθημάτων 14.00 με 21.00. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και καθημερινή. Οι συνολικές ώρες των μαθημάτων όπου διδάσκονται στην σχολή μας είναι 32 εκ των οποίων οι 23 είναι το μάθημα της υποκριτικής-αυτοσχεδιασμού.

Στο πρώτο έτος οι σπουδαστές διδάσκονται ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, βασικές αρχές της υποκριτικής, τον έλεγχο της φωνητικής και σωματικής τεχνικής.

Στο δεύτερο έτος οι καθηγητές της σχολής εστιάζουν περισσότερο στην μελέτη, τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις και τις πρακτικές εφαρμογές σε κείμενα του κλασικού ρεπερτορίου και του αρχαίου δράματος.

Στο τρίτο έτος οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στην ερμηνεία χαρακτήρων και την ανάλυση ενός ρόλου. Ακόμα, εκπαιδεύονται στην οργάνωση και το ανέβασμα μιας θεατρικής παραγωγής (σκηνικά, φωτισμοί, φροντιστήριο, μουσική, κοστούμια).  
 

Κύρια μαθήματα

Υποκριτική

Εκπαίδευση στις αρχές της υποκριτικής και της ικανότητας του σπουδαστή να χρησιμοποιεί παρατήρηση, διαλέκτους, τόνους, αυτοσχεδιασμό.

Αυτοσχεδιασμός

Αυτοσχεδιασμός πάνω σε κείμενα και καταστάσεις. Οι τεχνικές πλευρές στην αρχιτεκτονική του ρόλου. Ανάλυση και μελέτη της γλώσσας του σώματος. Ο ρόλος του σώματος στην υποκριτική τέχνη. 

Ορθοφωνία

Διδασκαλία στην τοποθέτηση της φωνής, Ένταση- Αναπνοή, Συγκέντρωση προσοχής, Άρθρωση φωνηέντων- συμφώνων.

Κίνηση - Χορός

Η διδασκαλία της κίνησης έχει ως σκοπό την απόκτηση συνειδητότητας στο σώμα, την ενδυνάμωση, την ενεργοποίηση της κιναίσθησης και εν τέλει την έκφραση του σώματος. 
 

Δευτερεύοντα μαθήματα

Μουσική

Διδασκαλία της ιστορίας της Μουσικής, θεατρικών τραγουδιών και ασκήσεις φωνητικής.

Δραματολογία

Διδασκαλία των  γεγονότων κάθε εποχής και την επίδραση τους στους συγγραφείς και στο έργο τους. Ανάλυση ψυχοσύνθεσης χαρακτήρων των θεατρικών κειμένων. 

Παγκόσμια Ιστορία Θεάτρου

Διδασκαλία των μεγάλων σκηνοθετών και του παγκοσμίου θεάτρου. 

Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Διδασκαλία από την προπολεμική έως τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία

Σκηνογραφία - Ενδυματολογία

Διδασκαλία ιστορίας σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Εκμάθηση πρακτικής εφαρμογής, πλαστικής μακέτας και μακέτας κουστουμιών.

Κινηματογράφος

Διδασκαλία υποκριτικής μπροστά στην κάμερα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Καθώς και εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού γυρίσματος.