Η Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηνών-"Γ. Θεοδοσιάδης" καλωσορίζει τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα

Κυρ, 23.07.23 - 12:50
Γιώργος Σκεύας

 

Η Ανώτερη Δραματική Σχολή Αθηνών-«Γ. Θεοδοσιάδης» καλωσορίζει με χαρά στο διδακτικό δυναμικό της, από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα

Ο Γ. Σκεύας σπούδασε Γεωφυσική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Έχει ασχοληθεί με όλο σχεδόν το φάσμα στο χώρο της τέχνης ως Σκηνοθέτης, Μεταφραστής, Ενδυματολόγος και Σκηνογράφος. Με μακρά πορεία στον χώρο του θεάτρου, έχει σκηνοθετήσει πληθώρα έργων του παγκόσμιου, αλλά και του νεοελληνικού δραματολογίου, μερικά εκ των οποίων είναι, Τέφρα και Σκιά (Χ. Πίντερ), Κουκλόσπιτο (Ε. Ίψεν), Ο Θάνατος του Εμποράκου (Ά. Μίλλερ), Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν (Ρ.Β. Φασμπίντερ), Το Τέλος του Παιχνιδιού (Σ. Μπέκετ), Οι Δούλες (Ζ. Ζενέ), Η Ράβδος (Μ. Ρέιβενχιλ), Φράνκι και Τζόνι (Τ. ΜακΝάλλυ), Ο Χορός του Θανάτου (Α. Στρίντμπεργκ), Επαρχία (Μ. Βιρβιδάκης). Το 2021 ανέβασε στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου την Κρεουργία (Γ. Μαυριτσάκης), ενώ φέτος σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Στενός συνεργάτης του Λ. Βογιατζή, συνεργάστηκαν στο Τέφρα και Σκιά, αλλά και στο Εσείς που μ’ Ακούτε (Λ. Αναγνωστάκη), ενώ το 2007 συνυπέγραψαν τη σκηνική επεξεργασία της Ήμερης του Φ. Ντοστογιέφσκι. Το 2012 σκηνοθέτησε τη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στην Δ. Σαμίου, Έχε γεια, πάντα γεια που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Έχει σκηνοθετήσει το μεγάλο μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο Γυμνά Χέρια, αφιερωμένο στη ζωή του Δημήτρη Μητρόπουλου, με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Βογιατζή, καθώς επίσης τις ταινίες Το τσιμέντο δεν λυπάται και Ψυχοσάββατο, οι οποίες έλαβαν διάκριση από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα Κρατικά Βραβεία, ενώ συμμετείχαν επίσης σε Φεστιβάλ του εξωτερικού. Τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι εκ των βασικών σκηνοθετών της σειράς ντοκιμαντέρ Παρασκήνιο και Υστερόγραφο της Δημόσιας Τηλεόρασης, έχοντας σκηνοθετήσει πάνω από τριάντα ωριαία ντοκιμαντέρ.  

Έχει εργαστεί επίσης ως βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγός εκπομπών του ραδιοφώνου, ενώ έχει επιμεληθεί σκηνογραφικά και ενδυματολογικά πολλές του παραστάσεις (Οι Δούλες, Το τέλος του παιχνιδιού, Επαρχία, Τέφρα και Σκιά κα.).

Τέλος, έχει μεταφράσει το Κουκλόσπιτο του Ε. Ίψεν και συμμετείχε με κείμενό του στο συλλογικό τόμο Κινηματογραφημένες πόλεις: Η πόλη στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.